Buzlukta Çorba saklamak gerçekten güzel bir fikir ve çoğu zaman da kurtarıcı olabiliyor. Çorba yapacak vaktiniz olmadığında, evde çorba malzemesi kalmadığında veya beklenmedik misafirler olduğunda derin dondurucudan çıkaracağınız çorba çok işe yarıyor. Çorba için vakit kaybetmeyip ana yemeğe odaklanabiliyorum. Veya acele bir şeyler atıştıracağımız zaman önden sıcak bir çorba harika oluyor. Hele soğuk kış akşamlarında…

Vaktiniz olduğunda ölçüyü fazla tutarak çorbanızı yapıp, o gün tüketilmeyen kısmını porsiyonlayarak derin dondurucuya atmak en ideal yöntem bence. Hem yemek artmıyor, hem üstüste 2-3 gün aynı çorbayı tüketmiyoruz. Farklı bir günde yeni çorba yapmış gibi masaya getirebiliyoruz.

Terbiyeli Ispanak Çorbası Tarifi

Ama Derin Dondurucuda Çorba saklama konusunda da dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Buzlukta çorba saklarken bu 5 hatayı yapmamaya özen göstermeliyiz.

1. Buzluğa atmadan önce soğumasını beklememek

Bu hatayı aceleci davranarak zaman zaman yapıyoruz. Çorbayı tamamen soğumasını beklemeden, hatta ılıkken bile buzluğa koymak, derin dondurucunun iç ısısını düşürür. Buzluktaki diğer yiyeceklerin ani ısınıp soğumasına sebep olabilir. Bu da yiyeceklerin sağlıklı saklanmasında önemli bir sorun. Bunun için sabırlı davranıp, çorba iyice soğuyana kadar beklemeliyiz.

İpucu: İşlemi biraz hızlandırmak isterseniz çorba tenceresini buz dolu bir kaba koyup arada bir karıştırarak soğutabilirsiniz.

2. Buzluk kabını fazla yada eksik doldurmak

Derin dondurucuya koyacağınız kapları ağzına kadar doldurarak boş yer kalmasın isteyebilirsiniz. Ama özellikle çorba gibi sıvı yiyecekleri ağzına kadar doldurmadan kabın içerisinde biraz boşluk bırakmalısınız. Sıvılar donduklarında olduklarından daha da genişlerler. Buzlukta çorba da bu şekilde, ağzına kadar dolu ve sıkı sıkıya kapanmış bir kapiçindeyse, donduğunda genişleyip Özellikle cam kaplarda bu konuya dikkat etmek gerekir. Yazın soğusun diye dondurucuya atıp unuttuğumuz maden sularını hatırladım :)

Fazla doldurmak gibi, kapları az doldurmak da yapılabilecek hatalardan biri. Buzluktaki yiyecekler mümkün olduğunda hava ile temas etmemelidirler. Boşluğu fazla kabın içinde fazladan hava olacağı için, yemeğiniz “donma yanığı“na maruz kalabilir. Buzluk yanması (Donma Yanığı  / Freezer Burn) havanın yiyeceğe temas edip onu kurutması ve rengini dokusunu bozması şeklinde oluyor. Bu da pek sağlıklı bir durum değil.

İpucu: Çorbanızı koyduğunuz kabın üzerinde bir parmak (1-2 cm) kadar boşluk bırakın. Bu çorbanın genişlemesine yetecek bir boşluk olacaktır. Fazla hava olmayacağı için donma yanığı riski de olmaz böylece.

Buzlukta çorba saklarken dikkat edilecekler

3. İçinde makarnayla çorbayı dondurmak.

Makarnalı-erişteli-şehriyeli çorbaları bolca tüketiyoruz. Bu çorbaları buzluğa koyabiliriz. Ama içindeki makarnalar buzlar çözülüp yeniden ısıtıldığında diriliklerini kaybedip lapa haline dönüyorlar.  Şehriye çorbası gibi çorbalarda bunun önüne geçmek zor.  Ama içine tane tane makarnalar konan çorbalarda biraz daha basit olabilir. Çorbayı buzluğa atmadan önce makarnaları ayırıp öyle dondurun. Çorbayı dondurucudan çıkarıp tüketeceğiniz zaman taze makarna haşlayıp çorbaya ekleyin. Veya özellikle dondurmak için çorba yapıyorsanız, makarnaları hiç eklemeyin, o şekilde dondurun. Tüketeceğiniz zaman makarna haşlayıp ekleyin.

4. İçinde krema veya süt olan çorbaları dondurmak

Süt veya krema içeren çorbalar buzluğa koymak için uygun değiller. Buzluğa konan bu çorbalar pütür pütür oluyor. Ve buzluktan çıkarıp ısıttığınızda süt/krema çorba suyundan ayrıymış gibi oluyor.

5. Buzluğa konacak çorbaların içindeki sebzeleri fazla pişirmek

Özellikle patateste çok dikkat edilmesi gereken ama diğer tüm sebzeler için de geçerli olan bir durum. Bunun sebebi, çorbayı buzluktan alıp tekrar ısıtırken içindeki sebzeler pişmelerine devam edecekler. Bu da sebzelerin aşırı pişmesine, şekillerini tatlarını kaybetmesine sebep olabilir.

İpucu: Buzluğa atmayı planlayarak çorba yapıyorsanız, içeriğindeki sebzeleri biraz az pişirin. Eğer büyük bir tencere çorba yapıp, bir kısmını hemen tüketmeyi planlıyorsanız da, buzluğa atacağınız miktarı sebzeler fazla pişmeden ayırın. Yiyeceğiniz miktarı da ideal şekilde pişirip yiyebilirsiniz.

 

Yazının kaynağı:

http://www.thekitchn.com/5-mistakes-to-avoid-when-freezing-soup-236658