yesil-cay
Bu soğuk kış günlerinde ısınmak için hepimiz sıcak bir içecek ararız.

Soğuk günlerde en çok tercih ettiklerimiz Çay-Kahve-Salep gibi içecekler…

Ama sık içtiğimiz çay-kahve dışında kış içeceklerinden en favorileri ise salep ve bozadır.

Salep ve boza dışında bitki çayları da hem içimizi ısıtır, hem de kış aylarında bizi hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Ihlamur, Nane-Limon, Adaçayı en çok tercih edilen bitki çayları.

Hem soğuk günlerde içimizi ısıtan hem de sağlıklı bu içeceklerin yararları saymakla bitmiyor.

Ihlamur: Ihlamurun içinde C ve P vitamini yanısıra, reçine, uçucu yağ, tanen ve enzimler de bulunuyor. Ihlamurun hazım kolaylaştırıcı etkisi olduğu da biliniyor. Ayrıca ıhlamur bağışıklık sistemin de güçlendirdiği için kış aylarında soğuk günlerde yaşadığımız nezle ve gribe karşı da çok etkili.

Nane-Limon: Sindirim bozukluğu sorunlarına oldukça güzel etkileri bulunuyor. Özellikle  spazmın giderilmesine faydası bulunur. Migren, uykusuzluk, baş dönmesi ve nezleye iyi gelir.  İçeriğindeki limon güçlü bir antioksidandır ve önemli nokta ise bol miktarda C vitamini bulundurması.

Yeşil Çay: Yeşil çayda, siyah çaydan daha az kafein var. Ayrıca daha fazla antioksidan içeriyor. Yapılan araştırmalarda yeşil çayın göğüs, pankreas, kolon kanserleri üzerinde koruyucu etkisi ortaya çıkarılmış. Aynı zamanda kardiyovasküler hastalıkların oluşum riskini azaltır ve damar tıkanıklığını engeller.

Sıcak Çikolata: En sevilen sıcak içeceklerden biri. Fazla tüketilmemek kaydıyla çikolatanın birçok faydası var. Yüksek miktarda antioksidan içeriyor. Bol kalsiyum ile kemik sağlığı için önemli bir besin. Psikolojiye olan etkileri yanında kan şekerini hızlı yükseltmeyen bir tatlı besin. Bakır, demir, çinko, fosfat, kalsiyum açısından zengin.

Siyah Çay: Hakkında bir çok araştırma yapılıyor. Son yıllarda faydaları ve zararları ile ilgili birçok haber duyduk. Yarar ve zararlarını bilerek kararında içmekte fayda var. Çayın içinde kuvvetli antioksidan maddeler bulunuyor. Bu antioksidanlar sayesinde kanın temizlenmesine yardımcı oluyor. Ama çayın kalp atışlarının hızlanması, demir emiliminin azaltması gibi zararlı etkileri de bulunduğu için günde 3-4 fincandan fazla içilmesi önerilmiyor..

Kahve: Kahvenin belirli miktarda içildiğinde faydalı bir içecek fakat fazla alındığında gün içinde yüksek kafeinin metabolizmaya zararları da var. Kahve, antioksidanlar içeriyor. Bu da kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engelliyor. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Kahve, konsantrasyona yardımcı olur. Aşırı kahve içmek kalbin ritmini olumsuz etkiler. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebilir.  Bu yüzden kahve tüketimini günde 2-3 fincanla sınırlamalıyız.

salepSalep: Hazmı kolaylaştırıcı etkisi olan salep, mide rahatsızlığı çekenler için çok ideal. Tarçınla birlikte tüketilmesi sadece lezzet açısından değil,  üst solunum yollarına etkisi açısından da çok faydalı. Tarçınla birlikte öksürük ve bronşitin tedavisine faydalı oluyor. Tarçın ile birlikte salep,tarçının kan şekeri dengesini sağladığı için tokluk verir ve tatlı isteklerini azaltır. Bu yüzden diyet yapanlara da önerilir.

Ada Çayı: Yemeklerden sonra içilirse Ada çayı hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Ada çayı bir çok bitki arasında en kuvvetli antioksidanlardan biridir. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirerek, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamızı da önler. Ayrıca antioksidan özelliği, kalp hastalıklarının engellenmesinde etkilidir.

bozaBoza: A,B, C ve E vitaminleri açısından zengin bir içecek. Mayalanma sürecinde laktik asit açısından zenginleşiyor. Laktik asit çok nadir bazı besinlerde bulunuyor. Laktik asit sayesinde hazmı kolaylaştırıcı bir etkisi var. İiçindeki aktif mayaların probiyotik etkisi ile, bağırsakları düzenlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca emziren annelere de süt yapıcı özelliği olduğu için tavsiye ediliyor.  İçinde şeker olduğu için çok fazla tüketilmemesi gerekiyor.

Sizin kış aylarında en favori içeceğiniz hanigisi? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.